Gå direkt till brödtext

Bild: SRF:s logotyp  

SYNSKADADES RIKSFÖRBUND

Början av brödtext.

RATS- och Radiotidningar

Du vet väl att du som synskadad eller läshandikappad kan läsa tidningen Norra Västerbotten och flera andra tidningar som antingen radio- eller RATS-tidning? Om din familj redan prenumererar på tidningen i fråga betalar du endast 10 % av prenumerationspriset. I annat fall är prenumerationspriset detsamma som för den vanliga tidningen. Här följer information om hur de två olika systemen fungerar och några av deras för- och nackdelar.

RATS-tidningen

RATS är en förkortning för Radiodistribuerad Talsyntes. Från början handlade det om stora skrivbordsdatorer med syntetiskt tal (som verkligen lät konstgjort) som placerades ut hos prenumeranterna. Idag är det dock istället frågan om lätthanterliga mobiltelefoner (Qtek 9100) med betydligt bättre talsynteser som RATS-prenumeranterna får låna för att läsa tidningen. Dessa mobiltelefoner fungerar dessutom även utomlands så länge det finns ett mobilnät för telefonen att ansluta till.

Efter att du har startat RATS-telefonen tar det bara några sekunder för telefonen att hämta hem dagens tidning via Internet över mobilnätet. Sedan kan du sätta igång talsyntesen och börja lyssna. Telefonen innehåller fyra olika röster att välja mellan. Du kan snabbt hoppa mellan avdelningar och artiklar. Du kan även förflytta dig mening för mening eller ord för ord. Det finns också möjlighet att söka efter en viss text i tidningen, t ex ett namn eller en fras.

Telefonen har dels ett fåtal knappar på utsidan och dels ett avancerat tangentbord som återfinns under ett skjutbart lock. De yttre knapparna kan användas för att sköta de enklare funktionerna såsom start/stopp av uppläsningen och byte av artikel/avdelning. Det avancerade tangentbordet används bl a till att skriva in sökord och för att få information om hur mycket av batteriet som återstår.

RATS-telefonen sparar alltid de fem senast hämtade tidningarna. Du kan dock själv spara undan tidningar eller artiklar som då inte kommer att raderas automatiskt. Skulle du glömma att hämta hem en tidning en dag så kan du via läsprogrammets meny hämta hem vilken som helst av de två senaste veckornas tidningar.

RATS-telefonen går inte att ringa eller skicka SMS med. Den är alltså endast till för att läsa tidningen. Du betalar själv inget för Internet-trafiken utan denna kostnad tar Taltidningsnämnden som är den myndighet som distribuerar RATS- och radiotidningsmottagarna.

Vill du bli RATS-prenumerant på Norra Västerbotten ska du ringa 0910-577 00 och be att få tala med abonnemang.

Radiotidningen

Radiotidningen läses in av personer anställda på tidningen. Det är också de som bestämmer vilka artiklar som ska läsas in. Eftersom radiotidningen inte får vara längre än 90 minuter kan inte hela tidningen läsas in och skickas ut.

Radiotidningen skickas ut mitt i natten över radions P1-sändare och fångas då upp av mottagarna ute hos prenumeranterna. Radiomottagarna är numera digitala och lätta att sköta. Tiden med trasslande kassettband är förbi och de inspelade tidningarna lagras nu istället på ett minneskort inne i mottagaren. De tre senaste tidningarna sparas och du har dessutom möjlighet att själv välja en tidning som du inte vill ska raderas och alltså sparas denna längre.

När du läser tidningen kan du när som helst hoppa en artikel framåt eller bakåt med en knapptryckning. Du kan förstås även snabbspola framåt eller bakåt. Mottagaren kan drivas med antingen nätspänning eller batteri. Batteriet måste du dock köpa själv.

Om du vill börja prenumerera på Norra Västerbottens radiotidning ska du ringa 0910-577 00 och be att få tala med abonnemang.

För- och nackdelar

Det som de flesta radiotidningsprenumeranterna anser talar för radiotidningen är att det är riktiga människor som läser in texten och att tidningsmottagaren är lättare att sköta. Det som RATS-prenumeranterna ofta brukar tycka är fördelen med deras system är att man får en större del av tidningen, att man kan läsa tidningen även om man är utanför kommunens radiosändares räckvidd (vilket inte fungerar med radiotidningen) och att man kan göra textsökningar i tidningen.

Ladda ner och lyssna på ett inslag om RATS- och radiotidningsversionerna av Norra Västerbotten (ur INFOMIX Taltidning nr 21/2006)
Länk till Taltidningsnämnden

Denna sida har hittills haft 6977 besökare sedan 2014-10-07 (0 under det senaste dygnet och 0 under den senaste veckan).

Denna sida använder s.k. cookies, dels för att föra besöksstatistik och dels för att underlätta för dig som besökare. Klicka här för att lära dig mer om cookies.

Webmaster: David Renström